header
Hungarian

English

Űrmissziók

Home

Products

Missions

Links

Contact


Wigner
ESA
IKI

DLR3-ban
 

Az SGF emberi erőforrásai a korábbi projektek tapasztalatait használják fel, ilyenek a VEGA (TVS képfeldolgozó és nyomkövető rendszer), Phobos (a leszálló egység központi adatgyűjtő és vezérlő számítógépe - BUSzI), Mars-96 (plazma kísérletek földi ellenőrző berendezéseit - EGSE) Spectr-X-Gamma (központi adatgyűjtő és vezérlő számítógép) asztrofizikai műhold. Ezeket a missziókat az akkori Szovjet Űrügynökség majd az Orosz Űrügynökség irányította.

Az SGF Kft. mérnökei EGSE fejlesztésével járultak hozzá a NASA Cassini misszió Magnetométer és CAPS két kísérlete létrehozásához. A 1997-ben indított szonda 2004-től 2017-ig sikeresen  kutatta a Szaturnuszt, gyűrű rendszerét és annak holdjait.

Az ESA Rosetta misszió 2004-ben indított űrszonda párosa 2014-ben találkozott a Csurjumov-Geraszimenko üstökössel és a Philae leszálló-egysége az üstökös felszínén végzett méréseket. Ennek a központi redundáns adatgyűjtő és vezérlő számítógépét (CDMS) az SGF Kft. mérnökei fejlesztették, akik szonda szimulátorokat (SIS) is kidolgoztak és forgalmazták a Rosetta Orbiter és a Philae műszer fejlesztői számára. Az SGF Kft. fejlesztette ki a  Mars Express misszió SPICAM kisérlete EGSE-jét, és részt vett a Venus Express ASPERA-4 műszer automatizált kalibráló rendszerének létrehozásában Kirunában. Az ExoMars misszió színes sztereó kamera (CaSSIS) fedélzeti szofverét készítették az SGF Kft. szoftver fejlesztői. Az SGF Kft. mérnökei fejlesztették az ESA  BepiColombo SERENA PICAM műszere számára az EGSE-t, amely 2018-ban indult és a tervek szerint 2026 ér a Merkúrhoz.  Szintén  földi ellenőrző berendezést fejlesztettünk (EGSE)  az ESA  Solar Orbiter űrszonda magnetométere (MAG) számára, a szonda 2020. február 10-én indult és a MAG műszer már mérési adatokat is küldött.

A Nemzetközi Űrállomás (International Space Station - ISS) orosz szegmensére (Zvezda) 2013-ban szerelték fel az Obsztanovka-1 műszeregyüttest. A 11 érzékelőt tartalmazó műszeregyüttest egy elosztott inteligenciájú számítógép-rendszer vezérelte. Az SGF Kft. feladata volt a fedélzeti szoftver rendszer magjának (Kernel) és a fedélzeti rendszer földi ellenőrző berendezésének (EGSE) fejlesztése. A kísérlet második fázisa, az Obsztanovka-2 műszeregyyütes fejlesztése 2019-ben megkezdődött.

Jelenleg az ESA JUICE szonda J-MAG és PEP műszerei számára EGSE-ket fejleszt az SGF Kft., amely a tervek szerint  2022-ben fog indulni a Jupiter és jeges holdjainak kutatására. A JUICE 2030-ban fog a Jupiterhez érkezni és a működése három évre van tervezve.

Ezzel a háttérrel az SGF Kft. magas színvonalon képes hozzájárulni komplex beágyazott rendszerek szoftver implementációjához és áramkörtervezéséhez.

     Vega Logo   
Phobos Logo   Mars)4


Cassini                    Philae Logo

  
  SGF = Space and Ground Facilities

 15 March 2020
rosetta
marsexpress
bepicolombo
venusexpress
Solar Orbiter