header
Hungarian SGF
English

Missziók

Home

Products

Missions

Links

Contact


Wigner
ESA
IKI

DLR


Mars Express misszió

A MarsExpress misszió az ESA első Mars-expediciója, amely a nevét a rendkívül gyors fejlesztésének köszönheti. Az űrhajó a Mars96 és a Rosetta missziók technológiáját használja. Célja a Mars geológiájával, atmoszférájával, környezeti feltételeivel, vízellátottságával és az élet potenciális lehetőségével kapcsolatos alapvető kérdések megválaszolása. A vörös bolygó meglátogatása 2003. június 2-án kezdődött, amikor egy Szojuz-Fregatt rakétával kilőtték a Bajkonur Kozmodromról. 2003. december 25-én sikeresen Mars-körüli pályára állt. A MarsExpress új korszakot nyitott az ESA bolygókutatásában. A leszálló egységének (Beagle 2, UK) az volt a feladata, hogy exobiológiai és geokémiai kutatásokat végezzen a Mars felszínén, de a puha leszállás nem sikerült. Az Orbiter viszont 2004 óta zavartalanul végzi tudományos tevékenységét: nagyfelbontású képeket és ásványi térképeket készít a felszínről, radarhullámokkal vizsgálja a felszín alatti tartósan fagyott struktúrát, tanulmányozza az atmoszféra körforgását és összetételét, valamint kölcsönhatását a bolygóközi anyaggal. A 116 kg összsúlyú tudományos műszerek az alábbiak:
  • Az Analyzer of Space Plasmas and Energetic Atoms (ASPERA, Svédország) az űrhajó tetején helyezkedik el, feladata a felső atmoszféra és a napszél kölcsönhatásának vizsgálata.
  • A High Resolution Stereo Camera (HRSC, Németország) az űrhajó belsejében foglal helyet, és az űrhajó tetején keresztül a Mars nadir pontjára irányul.
  • A Sub-Surface Sounding Radar Altimeter (MARSIS, Olaszország) szintén az űrhajó belsejében foglal helyet nadir pontra irányítással, feladata a felszín alatti fagyott vízréteg tanulmányozása két 20 méteres antennával.
  • A MarsExpress Lander Communications (MELACOM, UK) segítségével az Orbiteren keresztül kommunikálni lehet a Mars felszínén tartózkodó leszálló egységgel.
  • A Mars Radio Science Experiment (MaRS, Németország) rádióhullámokkal vizsgálja a Mars atmoszféráját, felszínét, felszín alatti rétegét, nehézségi erejét és a napkorona sűrűségét napközeli helyzetben.
  • A Visible and Infrared Mineralogical Mapping Spectrometer (OMEGA, Franciaország) 100 méteres felbontással vizsgálja a Mars felszínének ásványi összetételét. Az űrhajó belsejében foglal helyet, és a tetőre irányul.
  • A Planetary Fourier Spectrometer (PFS, Olaszország) 2005. szeptemberéig vizsgálta az atmoszféra hőmérsékleti és nyomási viszonyait. Az űrhajó belsejében foglal helyet, és ma is működik.
  • Az Ultraviolet and Infrared Atmospheric Spectrometer (SPICAM, Franciaország) az atmoszféra elemi összetételét vizsgálja, belül helyezkedik el és felfelé irányul.

Az SGF mérnökei fejlesztették ki az EGSE-t a SPICAM műszerhez. A SPICAM  egy  képalkotó spektrométer; az ultraviola és infravörös hollámhoszra van egy-egy csatornája.
 


 24. December 2014


MEX integration

Mars Express
az ESTEC-ben

MEX in Bajkonur

Mars Express  Sojuz/Fregat rakétán


Mars Express at Mars

Mars Express
Marsnál (Fantázia kép)