header
Hungarian SGF
English

Missziók

Home

Products

Missions

Links

Contact


Wigner
ESA
IKI

DLR


Solar Orbiter

A Solar Orbiter misszió célja a Napkutatások, illetve a helioszférikus fizikai kutatások
támogatása. Részét képezi az ESA Cosmic Vision 2015-2025 programjának. Kulcsfontosságú tudományos kérdésekre keresi a választ, úgymint a bolygók keletkezése és az élet kialakulása, a Naprendszer működése, a világegyetem keletkezése és az alapvető fizikai törvényszerűségek érvényessége az univerzumban. A Solar Orbiter missziót az ESA vezeti a NASA részvételével, amely a felbocsátásban, egy teljes műszer és egy szenzor fejlesztésében vesz majd részt.
   A brit Astrium az európai vállalatok által alkotott team vezetője, amelyek az űrhajó különböző egységeit szolgáltatják. A szerződés értéke 300 millió euró, ez az egyik legnagyobb ráfordítás, amelyet valaha is jóváhagytak az ESA Science Program és egy brit vállalat között. Tíz tudományos műszert fejlesztenek ki az ESA tagállamaiban és az Egyesült Államokban. A Principal Investigatorok Belgiumból, Franciaországból, Németországból, Olaszországból, Spanyolországból, Svájcból, az Egyesült Királyságból, illetve az Egyesült Államokból kerülnek ki. Az SGF Co-Investigator minőségben vesz részt az EGSE kifejlesztésében, míg a Wigner Fizikai Kutató Központ a magnetométer (MAG) adatainak feldolgozását végzi. A MAG műszer principal investigatora Tim Horbury a londoni Imperial College-ból. A magnetométer nagypontosságú, közvetlen (in situ) méréseket végez a helioszférikus mágneses mezőben. Ez lehetővé teszi majd annak a vizsgálatát, hogyan lép kölcsön hatába a Nap mágneses tere az űrrel és hogyan változik a különböző napciklusokban, illetve a Napból kiáramló részecskék hogyan gyorsulnak fel és terjednek a Naprendszerben, beleértve a Földet is, valamint hogyan melegszik és gyorsul fel a korona és a napszél.
     A Solar Orbiter felbocsátását 2017 januárra tervezik, erősen elliptikus pályára – aphelion 0.9 AU és perihelion 0.28 AU értékekkel. A fellövés után 3½ év múlva éri el működési pályáját a Föld és a Vénusz gravitációjával segített manőverek (gravity assist manoeuvres - GAM-ok) révén. A Vénusz közelében végrehajtott GAM-ok növelni fogják a pálya elhajlását a Nap egyenlítőjéhez képest: a névleges misszió végén, kb. 7 évvel a felbocsátás után 25˚-ra, míg a kiterjesztett missziós fázisban 34˚-ra.
    A Solar Orbiter engineering modeljének többrétegű, titánból és karbon szendvicsből álló napvédő pajzsát 2014. május 2-án helyezték el a 15 m magas és 10 m átmérőjű nagy űrszimulátorban az ESA Műszaki Központjában, az ESTEC-ben.

    A Solar Orbiter 45 millió km-re közelíti meg a Napot - közelebb kerül hozzá, mint a Merkur – és közben vizsgálja a napszelet még torzítás nélküli állapotban és a történelemben először felvételeket készít a Nap pólusairól is, ezzel segítve annak megértését, hogyan állítja elő mágneses terét a Nap.

 26. December 2014Solar Orbiter

Solar Orbiter a Napnál
(fantázia rajz)


SolarOrbiter

Tudományos műszerek a szondán

Solar Orbiter

A hővédőpajzs tesztelése
az űr szimulátorban