header
Hungarian
English

Űrmissziók

Home

Products

Missions

Links

Contact


Wigner
ESA
IKI

DLR


Philae Leszállóegység

A Philae űrszonda az ESA (European Space Agency) Rosetta Orbiterének a leszálló egysége, amelynek az a feladata, hogy leszálljon egy üstökös felszínére, és adatokat továbbítson az Orbiteren keresztül a Földre. A Philae nevet egyiptomi obelszkrről kapta. A 
Rosetta kövön szereplő, azonos tartalmú, de három különböző nyelven írt szöveg V. Ptolemajosz fáraó i.e. 196-ban kelt rendeletét tartalmazza, amely alkalmas volt az egyiptomi hieroglífák megfejtésére 1822-ben. A  Philae obelisket 1815-ben fedezték fel, és a rajta található szöveg segítséget nyújtott a Rosetta kő szövegének megfejtéséhez. Innen az analógia: a Rosetta űrszonda és fedélzetén a Philae segítséget nyújthatnak az üstökösök titkának, a Naprendszer keletkezésének a megismeréséhez.
  A Rosetta űrszondát a hátán a Philaevel 2004. március 2-án indították egy Ariane 5 rakétával a Francia-Guyanai Kouru támaszpontról, és tíz éves manőverezés után, 500 millió km távolságra a Földtől megközelítette a 67P/Csurjumov-Geraszimenko üstököst, majd 2014. november 12-én elindította a Philaet, amely 7 órás szabadesés után pontosan az előre kijelölt helyen leszállt az üstökös felszínére. A felszínre érkezése során a lehorgonyzásra szánt szigonyok nem működtek megfelelően, emiatt kétszer is visszapattant. Az első felpattanás 38 cm/s sebességgel történt, ami szerencsére nem haladta meg az üstököstől való 44 cm/s-os szökési sebességet. A Philae kb. 1 km-re felemelkedett, majd ezt követően 1 óra 50 percig szabadeséssel mozgott a felszín felé, és beleütközve újból eltávolodott tőle – ezúttal 7 perc alatt kisebb távolságra –, végül az üstökös jeges, poros talaján való több méteres megcsúszás után, az eredetileg kijelölt leszállási helytől kb. 1 km-re, egy durva, kissé sziklás talajú, árnyékos helyen, feltehetőleg a háromból két lábra támaszkodva, a függőlegestől 30°-kal megdőlve megállt.
   Itt azonnal megkezdte a működését: mérési adatokat továbbított az összes tudományos műszeréről kb. 60 órán keresztül. Ekkor azonban az elemei kimerültek, és a kedvezőtlen pozíciója, illetve a Naptól való nagy távolsága miatt az akkumulátorai nem tudtak újratöltődni, ezért abbahagyta a működését. Az üstökös közben folyamatosan haladt a pályáján a Nap felé, a Philae napelemei fokozatosan több fényt kaptak, jobban töltötték az akkumulátorokat, és 2015. június 19-én a Philae újra életjelt adott magáról. Remény van arra, hogy életben marad a következő hónapokban. Az üstökös a perihelion pontját 2015. augusztusban éri el, utána visszafordul, és elhagyja a Naprendszert. Ha a rádió kapcsolat stabil lesz, akkor a Philae a közeljövőben értékes adatokat szolgáltat majd az üstökös anyagáról, illetve növekvő gáz- és porkibocsátásáról a Napsugárzás hatására.
   A Philae fő szerkezeti egysége egy szénszál erősítésű műanyagból készült lemez, amelyhez egy hatszög alakú szendviccsel csatlakozik a tudományos műszerek elhelyezésére szolgáló platform. A külső burkolatot napelemek borítják. A térfogata kb. 1 m3, a súlya kb. 100 kg. Legfontosabb komponense a hibatoleráns központi vezérlő és adatgyűjtő egység (CDMS -  Command and Data Management System), amelyet a magyar SGF (Space and Ground Facilities) Kft. és a Wigner RCP (Research Centre for Physics)  munkatársai fejlesztettek ki (részletes leírása a Products link alatt).  A tápellátás rendszerét a BME-n  (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) tervezték.

A Philae tudományos műszerei:
  • APXS  (Alpha Proton X-ray Spectrometer) az üstökös felszínének vegyi összetételét elemzi. Fejlesztő: Johannes Gutenberg Universität, Mainz, Németország
  • CIVA  (Comet Infrared and Visible Analyser) 6 mikrokamerája panoráma-képeket készít az üstökös felszínéről. Egy spektrométer elemzi a felszínről vett minták összetételét. Fejlesztő: Université Paris Sud, Orsay, Franciaország
  • CONSERT  (Comet Nucleus Sounding Experiment by Radiowave Transmission) az üstökös magjának belső struktúráját vizsgálja. A Rosetta Orbiterből kibocsájtott rádióhullámok keresztülhaladnak az üstökös magján, és a túloldalon veszi ez a műszer, majd visszaküldi az Orbiternek. Fejlesztő: Institut de Planétologie et d’Astrophysique de Grenoble, Franciaország
  • COSAC (Cometary Sampling and Composition Experiment) gázanalizátor a komplex szerves molekulákat detektálja és azonosítja. Fejlesztő: Max Planck Insitut für Sonnensystemforschung, Katlenburg-Lindau, Németország
  • PTOLEMY egy másik gázanalizátor, amely a könnyű elemeket (szén, nitrogén, oxigén) detektálja az SD2 műszer által vett és felmelegített mintákon. Fejlesztő: Open University, Milton Keynes, Egyesült Királyság.
  • MUPUS (Multi-Purpose Sensors for Surface and Subsurface Science) a Philae külső környezetének mechanikai tulajdonságait és hőmérsékletét vizsgálja. Fejlesztő: Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt, Berlin, Németország.
  • ROLIS (Rosetta Lander Imaging System) egy CCD kamera, amely leszálláskor és utána készít panoráma-felvételeket a Philae környezetéről. Fejlesztő: Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt, Berlin, Németország.
  • ROMAP (Rosetta Lander Magnetometer and Plasma Monitor) mágneses méréseket végez és vizsgálja az üstökös aktivitását a napszél hatására. Fejlesztők: Technische Universität, Braunschweig, Németország és az Energitudományi Kutatóközpont, Budapest, Magyarország.
  • SD2 (Sample and Distribution Device) mélyen belefúr az üstökös felszínébe, és a mintákat eljuttatja az analizáló műszerekhez. Fejlesztő: Politecnico di Milano, Olaszország.
  • SESAME (Surface Electrical Sounding and Acoustic Monitoring Experiments) három műszerből áll, melyek az üstökös felszínének elektromos és akusztikai tulajdonságait vizsgálják. Fejlesztők: Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt, Berlin és Max Planck Institut für Sonnensystemforschung, Katlenburg-Lindau, Németország, valamint a Finnish Meteorological Institute, Helsinki, Finnország.


  . 2. July 2014

rosett after separation
Rosetta and Philae after separation
(work of artist)

Rosetta Philae at ESTEC
Lander Rosetta Integration
Rosetta Intagration
Rosetta and Philae integration at ESTEC

CIVA Mars image
Image of MARS by the CIVA from Philaee