header
SGF Hungarian

English

Missziók

Home

Products

Missions

Links

Contact


Wigner
ESA
IKI

DLR


ExoMars

Az Európai Űrügynökség
(ESA) ExoMars missziója széles nemzetközi együttműködésben, több tervezési fázis után jutott el jelenlegi konfigurációjához. A misszió célja a marsi élet jeleinek keresése. A misszió két szondát tartalmaz több felszínt kutató műszerrel. Az első 2016-ban érkezik  a Marshoz és egy orbiterből valamint demonstrátor légköri belépő, leszálló és mérő egységet (EDM) tartalmaz. Orosz Proton rakétával 2016 márciusában indult. Három nappal a Mars atmoszférájának elére elött az orbiterről levált az EDM egység. Az ExoMars orbiter kezdetben egy eliptikus pályára áltl, majd a marsi atmoszféra fékezésével 2018-ben a végleges ~400 km-es körpályára állt a tuidományos kutatási programjának teljesítésére.

Az ESA tagországai fejlesztik a szondát, míg az indítást és a rakétát a Roscosmos biztosítja. Az orbiteren lévő műszerek orosz és európai intézményekben készültek, amelyek a tudományos célok megvalósítását biztosítják. A színes sztereó kamera  (CaSSIS) az orbiteren a Mars felszín felé néző oldalán van.   A  Berni Egyetem mérnőkei  és kutatói a Bolygó Kutató Csoportjából fejlesztették a képfelvevő rendszer hardverét. A magyar SGF Kft. szoftver fejlesztői készítették az ExoMars orbiteren lévő színes sztereó kamera (CaSSIS) fedélzeti szoftver rendszerét.

A Mars felszín állandó megfigyelés érdekében orbiter tudományos egysége elsődlegesen a  Martin felszinére merőleges orientációban lesz. Az orbiter olyan tengely körül fog forogni, hogy napelem táblák a Nap irányba állnak majd, mig a hőlesugárzó radiátorok soha se kerülnek napfénybe. A CaSSIS vezérlő rendszere kompensálni fogja az orbiter oldalirányú elfordulását, de a nominális sztereó képek készítése idején a szonda oldalirányú elfordulása leáll, a sztereó képpárok maximális pontossága céljából. A CaSSIS forgató mechanizmusa képes a teljes teleszkóp rendszert 180°-al elforgatni és közben tartószerkezete mozdulatlan marad. A CaSSIS forgató mechanizmusa teszi lehetővé, hogy egy telszkóppal és érzékelő egységgel sztereó képeket készítsen. A sztereó képpárokból először a szonda nyomvanalában 10°-kal előre fordúlva, majd 180° elfordulva
10°-kal hátrafelé nézve készíti a második képet. A sztereó képpárok azonos megvilágítása a sztereó  jelek optimális korreláció biztosítja.
 
Az elmúlt években a színes sztereó kamera által készített néhány érdekes kép a CaSSIS instagram és a CaSSIS Twitter web oldalakon látható.
 26. February 2020


Separation
A leszállóegység levállása fantázia kép
(Credit ESA)

CaSSIS Instrument position
 
CaSSIS kamera helyzete a szondán
(Credit ESA & UNIBE)


CaSSIS Stereo Imaging
Sztereókép alkotás elve a CaSSIS kamerával
(Credit UNIBE)