header
SGF Hungarian

English

Missziók

Home

Products

Missions

Links

Contact


Wigner
ESA
IKI

DLR


ExoMars

Az Európai Űrügynökség
(ESA) ExoMars missziója széles nemzetközi együttműködésben, több tervezési fázis után jutott el jelenlegi konfigurációjához. A misszió célja a marsi élet jeleinek keresése. A misszió két szondát tartalmaz több felszínt kutató műszerrel. Az első 2016-ban érkezik  a Marshoz és egy orbiterből valamint demonstrátor légköri belépő, leszálló és mérő egységet (EDM) tartalmaz. Orosz Proton rakétával 2016 március 14-én sikeresen indították. Októberben három nappal a Mars atmoszférájának elérése előtt az orbiterről leválik az EDM egység. Az ExoMars orbiter kezdetben egy elliptikus pályára áll, majd a marsi atmoszféra fékezésével véglegesen ~400 km-es körpályára áll a tuidományos kutatási programjának teljesítésére.

Az ESA tagországai fejlesztették a szondát, míg az indítást és a rakétát a Roscosmos biztosította. Az orbiteren lévő műszerek orosz és európai intézményekben készültek, amelyek a tudományos célok megvalósítását biztosítják. A színes sztereó kamera  (CaSSIS) az orbiteren a Mars felszín felé néző oldalán van. A Bern University bolygók képfeldolgozó csoportjának (Planetary Imaging Group) kutatói fejlesztették az áramköri és mechanikai részeit a CaSSIS képfelvevőnek.

A Mars felszín állandó megfigyelés érdekében orbiter tudományos egysége elsődlegesen a  Martin felszínére merőleges orientációban lesz. Az orbiter olyan tengely körül fog forogni, hogy napelem táblák a Nap irányba állnak majd, mig a hő-lesugárzó radiátorok soha se kerülnek napfénybe. A CaSSIS vezérlő rendszere kompenzálni fogja az orbiter oldalirányú elfordulását, de a nominális sztereó képek készítése idején a szonda oldalirányú elfordulása leáll, a sztereó képpárok maximális pontossága céljából. A CaSSIS forgató mechanizmusa képes a teljes teleszkóp rendszert 180°-al elforgatni és közben tartószerkezete mozdulatlan marad. A CaSSIS forgató mechanizmusa teszi lehetővé, hogy egy teleszkóppal és érzékelő egységgel sztereó képeket készítsen. A sztereó képpárokból először a szonda nyomvonalában 10°-kal előre fordulva, majd 180° elfordulva
10°-kal hátrafelé nézve készíti a második képet. A sztereó képpárok azonos megvilágítása a sztereó  jelek optimális korreláció biztosítja.
 
Az SGF Kft. szoftver fejlesztői készítették az ExoMars orbiteren lévő színes sztereó kamera (CaSSIS) fedélzeti szoftver rendszerét. A CaSSIS kamera tesztelése, a 0.14 változatú szoftverrel, október 30 sikeresen befejeződött és az ExoMars szondára való integrálására Cannesba elszállították.

Magyarnyelvű továvbbi információ az indítás előkészítéséről, és a MarsExpress szonda indításáról


 2016. március15


Separation
A leszállóegység levállása fantázia kép
(Credit ESA)

CaSSIS Instrument position
 
CaSSIS kamera helyzete a szondán
(Credit ESA & UNIBE)


CaSSIS Stereo Imaging
Sztereókép alkotás elve a CaSSIS kamerával
(Credit UNIBE)