header
Hungarian SGF

English

Missziók

Home

Products

Missions

Links

Contact


Wigner
ESA
IKI

DLR


A Spectr-X-Gamma project

Spektr-RG (Orosz neve Spectrum + Röntgen + Gamma, SRG; angol neve Spectrum-X-Gamma, SXG) egy nemzetközi együttműködésbenkészülő asztrofizikai műhold a moszkvai Űrkutatási Intézet (IKI) vezetésével.Az SRG öt teleszkópot tartalmaz a tervek szerint lefedve a távoli ultraviola tartománytól a felső röntgen tartományt valamint a teljes égbolt gamma monitort is. A főbb tudományos műszerek tervezése 1992-re befejeződött. 1994-re legtöbb műszer tesztelésére is sor került.  A műhold tudományos műszereinek várható súlya 2850 kg. A program 2002-ben végleg leállt, majd  újra tervezve csak két műszer, a német eROSITA és az orosz ART-XC röntgentávcsövek kaptak helyet rajta, melyek nagy látómezőikkel égbolt pásztázó vizsgálatokat végeznek majd. Az alábbi tudományos műszerek voltakaz eredeti műholdra tervezve:
  1. SODART röntgen teleszkóp, amely a pályára állás után 124 m2 tükörrel rendelkezett volna, és nyolc cserélhető detector érzékelt volna a fokuszban (számlálók, félvezető és Bragg spektrométer  valamint polariméter. A TAUVEX ultraviola teleskóp az röntgen tükör rneszerrel van összehangolva.
  2. JET-X pásztázó 4,4 m-es röntgen teleszkóp. Hűtött nagy felbontású CCD érzékelője 20" biztosít.
  3. MART/LIME X-ray kódolt maskú teleskóp a röntgen tartományra optimizálva van.
  4. EUVITA ultraviola teleszkóp
  5. MOXE Gamma-sugár kitörés detektor teljes szögtartományban.
  6. DIOGEN Gamma-sugár kitörés hűtött germanium detecktor.
A szovjet/orosz SXG projekt tudományos célkitűzése volt: csillagászati megfigyeléseket tenni a Föld atmoszféráján túl, különösen az eddig kevéssé tanulmányozott Röntgen és Gamma sugárzások terén. Az űrszondán nagyszámú, különböző energiatartományban működő tudományos kísérlet foglal helyet, amelyeket Oroszországban, az USA-ban, Nagybritanniában, Franciaországban, Dániában, Németországban, Olaszországban, Finnországban és Izraelben fejlesztettek ki.
    Munkatársaink közül többen a KFKI RMKI szervezetében tervezték és gyártották a központi fedélzeti adatgyűjtő és vezérlő számítógépet (BIUS), valamint a földi ellenőrző berendezését. A BIUS hibátlan működése meghatározó jelentőségű, mivel majdnem az összes tudományos kísérletet vezérli, illetve a begyűjtött mérési adatokat továbbítja a Földre.
    Annak érdekében, hogy a kísérletek meghibásodása ne hasson vissza a működésére, a BIUS moduláris felépítésű, illetve a külső egységek és a BIUS moduljai egy belső, galvanikusan leválasztott, soros buszon keresztül csatlakoznak egymáshoz. A BIUS önállóan funkcionáló moduljai saját tápegységgel rendelkeznek, és egymástól függetlenül ki/be lehet kapcsolni őket. A modularitás másik előnye az, hogy egy adatátviteli protokoll használatával több különböző flexibilis többszörözési módszert lehet kidolgozni. Az extrém környezeti feltételek (a legveszélyesebb a sugárzás) melletti folyamatos működés és a várt élettartam szükségessé teszi a BIUS összes moduljának kettős hidegtartalékolását (három azonos modul). A háttérmodulokat aktivizálni lehet a Földről, ha megvan a rádiófrekvenciás kapcsolat. Mivel minden egyes modul ugyanúgy csatlakozik egymáshoz, nincs szükség extra hardverre, ha át kell kapcsolni egyikről a másikra. A processzor modulok egy belső soros vonalra csatlakoznak, ezáltal egymást tudják tesztelni. A kritikus paraméterek rendszeres cseréje és a háttérben lezajló teszt procedúrák hatására bármelyik aktív processzor kiváltása nem okoz adatvesztést, a működés folyamatosnak látszik a külső kísérletek felől.
    Minden egyes modul a BIUS szétszerelése nélkül ráköthető egy külső számítógépre ezen a soros vonalon. Ez meggyorsítja a hibabehatárolást a földi teszteknél. A BIUS a következő modulokból áll: processzorok, földi parancs és fedélzeti időkód vevők, tudományos telemetriai interfészek (1 Mbps), szolgálati telemetriai interfészek (16 kbps), tápegység és analóg telemetriai egységek.
    A processzor modul 80C86-os processzor chipet használ, 16-bites memóriája Hamming kóddal védett. A memória PROM, EEPROM és RAM részekből áll. Az óragenerátorok alkatrész szinten redundánsak. A memória hibaellenőrzést és javítást végző áramköröket tartalmaz. A számítógép a beépített alkatrész- és modulszintű redundancia miatt fenn tudja tartani a működését fokozatos meghibásodás esetén.
    A real-time multitasking operációs rendszer a rendszerfunkciók (kernel) mellett vezérli a tudományos kísérleteket is. A gyors működés érdekében a kernelt assembler nyelven, míg az egyes taskokat C-nyelven írtuk. Az ember-gép kapcsolatot nélkülöző rendszer szoftverfejlesztését különleges hardver-szoftver megoldással tettük hatékonnyá: egy ún. technológiai csatlakozón keresztül értük el a számítógépet, ezzel a berendezéssel tudtuk a programot elindítani/megállítani és a paramétereket ellenőrizni, illetve módosítani. A szekvenciális működésű backup szoftvert PROM-ba égettük.


24.December 2014


SRG Fantazy
SRG műhold
(fantazia kép)


SRB-Energia-1
SRG integrálása a
Lavocskin intézetben

SRG-Energia-2
SRG integrálása a
Lavocskin intézetben


SRG-BIUS-Test
Az SRG hibatoleráns központi számítógépe tesztelése a KFKI-ban