header
SGF Hungarian
English

Missziók

Home

Products

Missions

Links

Contact


Wigner
ESA
IKI

DLR


Nemzetközi Űrállomás

A Nemzetközi Űrállomást (International Space Station – ISS) 1998-ban bocsátották fel öt űrügynökség közreműködésével (NASA, Roscosmos, JAXA, ESA, and CSA). Az ISS nyomás alatti modulokból, külső egységekből, napelemekből és egyéb összetevőkből áll. Orosz és amerikai szekcióval rendelkezik, amelyeket több nemzet űrhajósai használnak. Az ISS komponenseit amerikai Space Shuttle-k, valamint orosz Proton és Szojuz rakéták vitték fel az űrbe.
    Az ISS-en 15 nemzet asztronautái dolgoznak, és mikrogravitációs, valamint űrkörnyezeti kutató laboratóriumként szolgál, amelyen a legénység biológiai, fizikai, csillagászati, meteorológiai, élettudományi és anyagtudományi kísérleteket végez. Az űrállomás kiküszöböli az egyedi kísérleteket azáltal, hogy nincs szükség külön rakéták és kutató legénység fellövésére. A Space Shuttle program 2011-ben leállt, ezért Sojuz rakéták vitték fel és hozták le az asztronautákat, míg Dragon rakéták látták el a teherszállítási feladatokat.
    Az ISS pályamagassága 330 és 435 km között változtatható a „látogató” űrhajó Zvezda moduljának manővereivel. 2014 januárban a NASA bejelentette az ISS amerikai szegmensének finanszírozását 2024-ig, míg a Roscosmos az ukrajnai válság miatt csak 2020-ig vállalta az orosz szegmens működtetését.
  Az SGF Kft. részt vett az egyik műszer, a Plasma Wave Complex (PWC) fedélzeti szoftverének kifejlesztésében. A PWC az aktív kísérletek zajának és töltésének az űrplazmával való kölcsönhatását vizsgálja. Az SGF Kft. szolgáltatta az EGSE-ikett (Electrical Ground Support Equipment) a kísérlethez.
 26. December 2014

ISS view

ISS view
International Space Station on orbit


PWC on ISS
Mounting PWC's one sensor on the ISS's body