header
SGF-Name
England

Missziók

Home

Products

Missions

Links

Contact


Wigner
ESA
IKI

DLR


Comet Interceptor

Comet Interceptor egy olyanúj küldetés, amely még a célpont ismerete előtt elindul Az űrszonda együtt fog indulni az ESA’s -studying Ariel spacecraft. Mindkét űrszonda és együtt jut a  the Nap-Föld Lagrange L2 pontjába, Comet Interceptor az L2 ponton várakozik majd az űrben, amíg egy új, a Naprendszer belseje felé tartó hosszú periódusú üstököst (Long Period Comet - LPC) azonosítanak. Az ARIEL az első olyan misszió, amelynek célja több száz átvonuló exobolygó kémiai összetételének és hőmérséklet viszonyainak mérése, lehetővé téve a bolygókutatást messze a Naprendszer határain túl. Egy kutatásra alkalmas új LPC típusú üstökös beazonosítása esetében az L2 pontból a Comet Interceptor elindul, hogy elrepüljön a felfedezett üstökös mellett.
A korábbi üstökös missziók VEGA, Giotto és Rosetta, rövid periódusú üstökösökkel találkoztak. Ezek olyan, 100 évnél rövidebb keringési idejű üstökösök, amelyek a viszonylag közelmúltban többször is megközelítették a Napot pályájuk mentén, és ennek következtében jelentős változásokon mentek keresztül: A Rosetta 67P/Csurjumov-Geraszimenko-üstökös 6,5 évente egyszer kerüli meg a Napot, míg az 1P/Halley üstökös, amelyet a VEGA, a Giotto és más űrszondák 1986-ban kerestek fel, 76 évente tér vissza égboltunkra.
Az LPC típusú üstökösök azért különböznek a már megfigyelt üstökösöktől, mert a Naprendszer korai állapotát tükrözi, így egy olyan csillagközi objektum, amely még csak most kezdi meg útját a Naprendszer belsejébe, tehát érintetlen üstökös. Az ESA 2019 júniusában választotta ki az Interceptor üstököst. Ez az első a Cosmic Vision program úgynevezett "Fast-class" küldetései közül. és jelenleg az ügynökség a Japán Űrügynökséggel (JAXA) együttműködve fejleszti, hogy 2029-ben elindíthassa. a misszió három űrszondából áll, ez lesz az első, amely meglátogat egy LPC-t. Mint ilyen, az üstökös olyan anyagot fog tartalmazni, amely a Nap és a bolygók kialakulása óta nem sok feldolgozáson ment keresztül. A küldetés ezért új betekintést nyújt majd az üstökösök fejlődésébe, ahogy azok a Naprendszer perifériájáról befelé vándorolnak. A Comet Interceptor három részből áll, egy elsődleges platformból (A), amely egyben kommunikációs központként is szolgál, valamint két leváló önálló egységet tartalmaz (a JAXA által épített B1 és az ESA által épített B2), ezek többpontos megfigyeléseket tesznek lehetővé a célpont körül. Mind három űrszonda olyan tudományos műszerekkel lesz felszerelve, amelyek különböző nézőpontokból mutatja be az üstökösmagot és annak gáz-, por- és plazmakörnyezetét. Az ilyen "többpontos" mérések nagymértékben javítani fogják a 3D-s információkat, amelyek szükségesek egy érintetlen üstökös dinamikus természetének megértéséhez, miközben a kölcsönhatásba lép a folyamatosan változó napszéllel. Az űrszondák mindegyike napenergiával működik és az L2-nél még együtt maradnak.. A várakozás LPC típusu üstökös megjelenéséig hónapoktól évekig tarthat, és a találkozás előtt az űreszköz különálló elemeire válik szét, de a rádió kapcsolat megmarad.  A szondák az alábbi műszereket fogják tartalmazni:
Comet Interceptor A (ESA)
o     CoCa:: Visible/near-infrared imager
o    MIRMIS NIR/Thermal IR spectral imager
o    DFP: Dust, Fields and Plasma sensor
Comet Interceptor B1 (JAXA)
o    HI: Lyman-alpha Hydrogen Imager
o    PS: Plasma Suite
o    NAC/WAC: Narrow Angle Camera/ Wide Angle Camera
Comet Interceptor B2 (ESA)
o    OPIC: Optical Imager for Comets (Vis/IR)
o    MANIaC: Mass Analyzer for Neutrals and Ions at Comets (mass spectrometer)
o    EnVisS: Entire Visible Sky coma mapper
o    DFP: Dust, Fields and Plasma sensor
Az SGF. Kft. a Bern University (UNIBE) a Bolygó Kutató Csoportjának vezetésével készülő kamera (Comet Camera - CoCa) fejlesztésében vesz részt. A CoCa fejlesztésében hasonló a hozzájárulásunk, mint az ExoMars esetében volt, akkor is egy kamera (CaSSIS) szoftverét készítettük, amely a képek készítését, azok átmeneti tárolását valamint a kamera vezérlést biztosította.


 22 Január 2024

Comet InterceptorDrawing
Simplified Drawing
of the encounter
(Credit ESA)


CometInterspectrum
Mockup of Comet Interceptor
(A, B1 and B2)
(Credit ESA)


CoCa
Comet Camera
(Credit UNIBE)